Pek çok kişi SGK ile çalışmaktadır. İnsanlar çalıştıkları yerden ayrılmadan başka bir iş yeri kurabilip kurabilemeyeceklerini veya bir şirkete ortak olup olabilmeyeceğini merak etmektedir.
Bu şartlar SGK üzerinden maaş alan bir kişinin çalışmakta olduğu kurum ile işe girerken yapmış oldukları sözleşmenin içinde çalışan kişinin şirket kuramaz veya bir şirkete ortak olamaz kuralları var ise bu durumda SGK’lı kişi bir şirkete ortak olamaz ve bir şirket açamaz.
Eğer bu şart olmasına rağmen kişi kendi adına şirket kurarsa çalıştığı iş yeri kişiye tazminat ödemeden onu işten çıkarabilir.
Eğer SGK’lı kişinin çalıştığı kurumdaki sözleşmesinde böyle bir özellik yoksa 5510 Sayılı Kanun’un 53. Maddesi gereği kişi bir şirkete ortak olabilir veya bir şirket açabilir ve vergi mükellefi olabilir.
SGK kapsamındaki kişinin şirket kurması halinde kişi Bağkur prim borcunu merak eder. SGK’lı çalışan kişi kendi kurumu haricinde bir şirket açarsa veya bir şirkete ortak olursa bu durumda Bağkur prim borcu ödemez.
Şahıs şirketi kuran kişiler KDV, damga vergisi, stopaj vergisi, geçici vergi ve gelir vergisi ödemek zorundadır.