Eşler için ölüm aylığı bağlama konusunda önemli noktalar, bahsedilen bu ölüm aylığı, ölen sigortalı eşin, eşine, çocuklarına, anne ve babasına verilmektedir.
Evli olan kişilerin sadece dini nikah üzerinde değil aynı zamanda resmî nikah üzerinde de evli olması gerekir onun haricindeki dini nikah aylık bağlanmasına yeterli bir şart değildir.
Ölen kişilerin ailesine ölüm aylığı bağlanılabilmesi için, ölen kişinin 4B Bağkur ve 4C Emekli Sandığı tarafında çalışmakta olan kişilerde 1800, SSK’lı olan kişilerde ise en az 5 yıl sigortalı olup 900 günü doldurmuş olması gerekmektedir.
Ölüm aylığından yararlanılmayan durumlar, ölen sigortalı kişinin eşi tarafından kasten öldürülmesi dahilinde ve sırf ölüm aylığı bağlanması için eşinin ölümünde bir payı olduğu kanıtlanan kişilere ölüm aylığı bağlamamaktadır.
Boşanma davası devam ederken durum, bir sigortalı kisi, boşanma davası devam ederken vefat etti ise devreye o kişinin mirasçıları girmektedir.
Eğer mirasçılar boşanma davasını devam ettirip boşanma son bulursa ölen eşten eşine aylık bağlanamaz.
Ama bu dava sürecinde kimse karışmaz ve dava boşanma sonucunda değil de kişilerden birinin ölmesi sonucunda son bulup ölüm olarak geçerse o zaman eşe ölüm aylığı bağlanabilir.