Teşhis Konulduğunda Artık Çok Geç
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sinirbilim Anabilimdalı’nda Öğretim Görevlisi Nöroloji Uzmanı Dr. Selen Gür Özmen, dünyada 10 kişiden birinin Alzheimer hastası olduğunu söyledi. İlk belirti olarak unutkanlık başlayan hastalık, aslında 25 yıl öncesinde insan beynine yerleşiyor. Süreç sonunda patolojiler yerine oturunca ise unutkanlıklar başlıyor. Daha sonra yer yön kabiliyetinin kaybedilmesi, vücudunu kontrol edememe gibi sorunlar başlıyor.
Hastalın oluşumunda genetik faktörler %2 etkili oluyor. Hastalar ilk olarak bir şeyleri unutmaya başlayınca doktora başvuruyor. Aslında bu dönemde hastalık çoktan vücuda yerleşmiştir çünkü hastalığın geçmiş 25 yıl öncesine dayanıyor. Bu saatten Ngsbahis sonra yapılacak çok şey kalmamıştır. 70 yaşında doktora başvuran ve Alzheimer teşhisi konulan hasta aslında 45 yaşlarında iken bu hastalığa yakalanmıştır. Ancak fark etmesi mümkün değildir. Alzheimer tedavisi olarak sadece hastanın rahatlatılması ve belirtilerin azalması sağlanıyor.
Emeklilik Alzheimerı Tetikliyor
Emeklilik beyni olumsuz etkilediği için alzheimerı tetikliyor. Örneğin Uzak Doğu’da insanlar çok sağlıklıdır. Çünkü emeklilik yoktur ve sürekli bir işle meşguldürler. Eğitimine devam eden, çalışan, meşguliyeti olan insanlar daha sağlıklı oluyorlar. Çalışmayan, evde oturan, işi olmayan insanlar ise hastalıklara açık oluyorlar. Özellikle Alzheimer beynin aktif olması halinde daha geç görülüyor.