Sayıştay Raporuna göre Türkiye İş Kurumu tarafından işsiz vatandaşlara yönelik olarak Toplum Yararına Programlar çerçevesinde alımların planlanması ve yapılması gerekirken başka işte çalışan veya geliri olan 1000’den fazla kişiyi işe alması Sayıştay 2018 raporu ile belgelenmiş oldu.
Oysa İŞKUR ilanlarında binlerce insan iletişim araçlarıyla ulaşarak, 81 İlde TYP alımlarını yayınlıyorsunuz, neden Erzurum, Ardahan, Elazığ, Mersin, Tekirdağ, Diyarbakır veya Sinop yayınlanmıyor işe ihtiyacımız var diye iş arayan vatandaşların hakkı Sayıştay raporu ile ortaya konulmuştur.
2018 Sayıştay Raporunu açıkladığında ise İŞKUR üzerinden TYP alımları savunmasında geçen, ilanlarımız 5 gün süre ile askıda kaldığından bu süre zarfında Sosyal Güvenlik sistemlerinde yaşanan hatalar neticesinde hatalar yapıldığını açıklamışlardır.
SGK Sosyal Güvenlik Kurumundan bir açıklama yapılarak mevzuatımızda günlük program çerçevesinde sigortalılık durumlarının aynı anda alınamadığını ve bunun mümkün olmadığını açıklamasında bulunuldu.
Buna göre işe alınmaması gereken 1000’den fazla kişiye İŞKUR tarafından ödenen para miktarı ise Sayıştay Raporuna göre 4 Milyon 268 bin lira hak etmeyen insanlara aktarılmıştır. İşsiz vatandaşlar büyük tepkiler vererek İŞKUR açık iş ilanları yayımlamasına rağmen başvuruda bulanmak isteyen adayların başvuruya neden kapandığı iddasında bulunarak açıklama istediler.