19 Eylül itibariyle başvurulara açılan ve sınavın adından da anlaşıldığı gibi Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı’nı kazanıp daha sonra mülakatları da geçip ilk 100 kişinin içine girmek kaymakam olmak için yeterli değil. Bu aşamaları kazandıktan sonra başka şartları da taşımak ve belli bir dönem farklı kurumlarda detaylı bir staj yapmak da gerekiyor.
İçişleri Bakanlığı, Kaymakam olarak yetiştirilmek amacıyla, çeşitli öğrenim dallarından mezun adaylar arasından giriş sınavı ile Kaymakam Adayı istihdam etmektedir. Yapılacan sınavlardan(yazılı sözlü dahil) oluşan başarı sıralamasına göre 100 aday, yetiştirme planı ve staj programı dönemlerine uygun olarak gruplar halinde görevlerine başlatılırlar.
Yapılacak Stajlar ve Süreleri
Kaymakam adayları yönetmeliğinin 7.maddesinde belirtilen koşullar neticesinde,
Yurtdışı stajı büyükelçiliklerde olmaktadır. Yurtdışına gönderilen adaylar, bulundukları ülkede Bakanlıkça belirlenecek süre ve esaslar dâhilinde yabancı dil bilgilerini artırmak amacıyla kursuna devam ederler. Yabancı dil eğitiminin sonunda mesleki konularda incelemelerde bulunup uygulamaları yerinde görürler.
Bunların yerine getirilmesi kaymakam olmak için yeterli değildir. Adaylar yaptıkları incelemeleri hem Türkçe hem de sorumlu oldukları yabancı dilde rapor hazırlarlar. Hazırladıkları rapor dijital ortamda yer alır. Yüksek lisans eğitimi alanlar da eğitim aldıkları yabancı dilden ve Türkçe tez hazırlarlar. Hazırlanacak rapor ve tezlerin konuları Bakanlıkça tespit edilir. Adaylar rapor, tez ve devam ettikleri kurslardan alacakları başarı belgelerini yurda döndüklerinde İçişleri Bakanlığa vermek zorundadırlar.
En son olarak da adayların Kaymakamlık kursunu tamamları gerekir. Adayların kaymakam olarak atanmalarından önce katılmak ve başarı ile tamamlamak zorunda oldukları son staj devresidir. Bu aşamağı da tamamlayan adaylar İçişleri Bakanlığının kararı, Cumhurbaşkanının onayı ile kaymakam olarak atanırlar.