Doğalgaz Krizi
Bütün dünyayı etkisi altına almış olan enerji krizi yaşanırken Türkiye, doğal gaz depolarını dolu tutarak arz konusunda sıkıntı yaşamamak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımına devam etmektedir. 6 Mart gününe kadar Türkiye’nin LNG terminallerine Cezayir, ABD ve Ekvator Ginesi gibi ülkelerden 8 LNG kargosunun gelmesi beklenmektedir.
TÜRKİYE, arz konusunda sıkıntı yaşamamak için doğal gaz depolarını dolu tutmak istiyor. Bunun için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımına devam etmekte. Türkiye’deki Hatay Dörtyol’da bulunan FSRU (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi), Aliağa LNG Terminali ve Marmara Ereğlisi LNG Terminaline 10 günde 8 LNG kargosunun ulaşması beklenmekte.
Bunun için, Methane Princess, Maran Gas Pericles, Elisa Larus, SK Resolute ve Gaslog Hong Kong LNG tankerleri ABD’den yola çıkmıştır. Bununla birlikte Ekvator Ginesi’nden Gui Ying, Cezayir’den Ougarta ve Lalla Fatma N’Soumer gemileri de Türkiye’nin terminallerine doğru yola çıkmıştır.
Türkiye’deki hedeflerine, gemilerin varış günleri değişiklik göstermekle birlikte, bunun en geç 6 Mart olması bekleniyor. ABD’den gelecek olan LNG gemilerinin yolculuğu terminale göre değişmekte olup, ortalama 18 gün kadar sürüyor. Yolculuk Ekvator Ginesi’nden başlıyor ise 14 günde, Cezayir’den başlıyor ise 5 günde tamamlanabiliyor.
Gerekli işlemlerden sonra, Türkiye’ye ulaşan LNG gemilerindeki sıvı formadaki gaz, boru hattı formuna uygun bir gaza dönüştürülerek sisteme gönderilmiş oluyor. Böylelikle gemilerle uzun bir yolculuk yapmış olan doğal gaz, ev halkına kadar ulaşıyor.